Showroom Tielt open deze zomer. Showroom Burocomfort Sint-Niklaas gesloten van 22 juli tem 2 augustus. Magazijnverkoop weekend 31 augustus & 1 september.

Collectie van topdesigner Wim Rietveld - Buro International

Wim Rietveld

Designer

Wim Rietveld

Wim Rietveld (1924-1985) was een Nederlandse ontwerper van industriële apparatuur en meubels. Hij was de zoon van de architect en ontwerper Gerrit Rietveld.

Wim Rietveld kreeg een technische opleiding en begon zijn carrière als constructeur van grote apparatuur. In 1950 schreef hij zich in als een van de eerste studenten van de nieuw opgerichte opleiding industrieel ontwerp aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Dankzij de hoge kwaliteit van zijn afstudeerproject werd Rietveld uitgenodigd door W.H. Gispen om te komen werken voor zijn meubelbedrijf Gispen. In die tijd was Nederland volop bezig met de wederopbouw na de oorlog en waren materialen schaars. Rietveld was getalenteerd in het combineren van functionaliteit en esthetiek in zijn meubels en kon eenvoudige productietechnieken bedenken.

Bij Gispen, waar hij werkte van 1953 tot 1957, was Rietveld betrokken bij verschillende bekende meubelstukken, waaronder de President bureaustoel en diverse lichtarmaturen. Zijn meest bekende ontwerp is waarschijnlijk de Mondial stoel, die hij samen met zijn vader Gerrit Rietveld ontwikkelde. Deze stapelbare en koppelbare K-vormige stoel werd speciaal ontworpen voor Expo 58 in Brussel.

Na zijn tijd bij Gispen ging Rietveld aan de slag bij De Cirkel, een dochteronderneming van Ahrend, waar hij zijn Pyramid stoel creëerde en werkte aan de Reply tekentafel samen met Friso Kramer. Vervolgens werkte hij als freelancer aan verschillende opdrachten, waaronder ontwerpen voor de Amsterdamse metro en busstoelen.

Rietveld deelde zijn kennis als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en later aan de Technische Hogeschool in Delft, waar hij in 1973 een professoraat bekleedde. Zijn bijdragen aan ontwerp en onderwijs hebben een blijvende invloed gehad op de Nederlandse ontwerpgemeenschap.