Showroom Tielt open deze zomer. Showroom Burocomfort Sint-Niklaas gesloten van 22 juli tem 2 augustus. Magazijnverkoop weekend 31 augustus & 1 september.

Collectie van topdesigner Alvar Aalto - Buro International

Alvar Aalto

Designer

Alvar Aalto

Hugo Alvar Henrik Aalto (3 februari 1898 - 11 mei 1976) was een vooraanstaande Finse architect en ontwerper, bekend om zijn veelzijdige bijdragen aan de domeinen van architectuur, meubels, textiel en glaswerk. Hoewel Aalto een veelzijdige schepper was, beschouwde hij zichzelf nooit als een kunstenaar en zag hij schilderkunst en beeldhouwkunst als uitbreidingen van de architectuur. Zijn carrière ontvouwde zich parallel aan de opmerkelijke economische groei en industrialisatie van Finland gedurende de eerste helft van de 20e eeuw, waarbij hij veel van zijn cliënten vond onder de industriële elite, waaronder de familie Ahlström-Gullichsen, die hem patronage verleende.

Het architecturale traject van Aalto, dat zich uitstrekte van de jaren 1920 tot de jaren 1970, wordt gekenmerkt door evoluerende stijlen. Hij maakte de overgang van de Noordse classicisme in zijn vroege werk naar de rationele modernistische internationale stijl in de jaren 1930 en nam uiteindelijk een meer organische modernistische stijl aan in de jaren 1940 en daarna.

Een opvallend kenmerk van Aalto's architecturale werk was zijn nadruk op Gesamtkunstwerk, het concept van een totaal kunstwerk, waarbij hij en zijn eerste vrouw, Aino Aalto, zorgvuldig niet alleen het gebouw ontwierpen maar ook de interieuronderdelen, meubels, verlichting en glaswerk. Aalto's meubelontwerpen worden beschouwd als voorbeelden van Scandinavisch modernisme, opmerkelijk vanwege hun elegante eenvoud en materiaaloverwegingen, met name hout. Zijn inventieve benaderingen van ontwerp leverden hem zelfs patenten op voor verschillende productietechnieken, zoals die voor gebogen hout.

Aalto's baanbrekende ontwerp van meubels van gebogen multiplex had een diepgaande invloed op het modernisme uit het midden van de 20e eeuw en beïnvloedde merkbaar de ontwerpesthetiek van grootheden als Charles en Ray Eames en George Nelson. Het Alvar Aalto Museum, een creatie van Aalto's eigen ontwerp, getuigt van zijn erfgoed in zijn geboortestad Jyväskylä.

Zijn werk, zoals erkend door het Museum of Modern Art, vertegenwoordigt een opmerkelijke synthese van romantische en pragmatische idealen, waarbij vorm en materialen zorgvuldig werden gemanipuleerd met een balans tussen rationaliteit en intuïtie. Geïnspireerd door het internationale modernisme en het functionalisme dat in Finland gangbaar was, hebben Aalto's ontwerpen aanzienlijke invloed gehad op de loop van het modernisme, zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog, en een blijvende indruk achtergelaten in de wereld van architectuur en ontwerp.